ΜΕΝΟΥ
ΜΕΝΟΥ

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΤΕΡΣΕΦΑΝΟΥ

Ταξίδι στο χωριό μας

Φτάνοντας

Καθώς πλησιάζετε το Τερσεφάνου από το χωριό Κίτι, το ταξίδι σας ξεκινά. Στα δεξιά σας, θα παρατηρήσετε ένα μικρό χώρο πρασίνου και πιο κάτω, το αξιόλογο πάρκο αφιερωμένο στους δύο αγνοούμενους της κοινότητας μας.

Δημοτικό Σχολείο Τερσεφάνου

Προχωρώντας προς το κέντρο του χωριού, θα βρείτε το Δημοτικό σχολείο της κοινότητας, όπου φοιτούν 100 περίπου μαθητές.

Δημόσιο Νηπιαγωγείο Τερσεφάνου

Λίγα μέτρα πιο πάνω βρίσκεται το Δημόσιο Νηπιαγωγείο της κοινότητας, όπου φοιτούν 25 μαθητές.

Παλιά πετρόκτιστη αίθουσα

Στην καρδιά του χωριού μας, στα αριστερά βρίσκεται μια πετρόκτιστη αίθουσα που πριν το 1922 λειτουργούσε ως σχολείο του χωριού. Σήμερα εξυπηρετεί της ανάγκες της εκκλησίας και των πιστών. Εδώ γίνεται το κατηχητικό και μαθήματα ιεροψαλτικής.

Τόπος Λατρείας

Στα αριστερά, οι ιστορικές εκκλησίες της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Νεκταρίου κοσμούν το χωριό μας, το καθένα με τη δική του μοναδική ιστορία

Κοινοτικό Συμβούλιο

Στην πλατεία του χωριού και δίπλα στις εκκλησίες βρίσκονται τα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου που καθημερινά εξυπηρετούν τους κατοίκους. Εδώ βρίσκεται το γραφείο του Κοινοτάρχη και εδώ συνεδριάζει το Συμβούλιο. Επίσης υπάρχει μία αίθουσα διαλέξεων και  απέναντι βρίσκεται το οίκημα των Λαϊκών Οργανώσεων Τερσεφάνου.

Αρχαία Μνημεία

Στο κέντρο του χωριού δίπλα από τον χώρο στάθμευσης και το οίκημα των Εθνικόφρονων Σωματείων βρίσκεται το αρχαίο μνημείο της χαβούζας που τροφοδοτείται νερό από τα λαγούμια. Στα παλαιότερα χρόνια οι κάτοικοι έπαιρναν νερό από εδώ για να το μεταφέρουν στα σπίτια στους.

Λαγούμι

Κατευθυνόμενοι βορειοδυτικά και ανηφορίζοντας στην πλαγιά του χωριού συναντούμε δεξιά μας το τελευταίο λαγούμι όπου στα παλαιότερα χρόνια μαζευόταν εκεί το νερό και τροφοδοτούσε τις δύο χαβούζες της κοινότητας. To 2023 ο χώρος τοπιοτεχνήθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο Τερσεφάνου.

Σημείο θέασης

Λίγο πιο πάνω εντοπίζουμε ένα σημείο θέασης από όπου βλέπουμε τον πυρήνα του χωριού. Στο βάθος βλέπουμε τις γειτονικές κοινότητες και το μάτι φτάνει μέχρι την θάλασσα. Το 2024 κατασκευάστηκε κιόσκι-ομοίωμα της χαβούζας.

Χώρος Αθλοπαιδιών

Πιο βόρεια του χωριού εντοπίζουμε ένα μεγάλο χώρο αθλοπαιδιών που αποτελείται από γήπεδο ποδοσφαίρου, πάρκο τροχοσανίδας, υπαίθριο γυμναστήριο και γήπεδο καλαθόσφαιρας και πετόσφαιρας.

Κοινοτική Διαβίωση

Γύρω από τον παραδοσιακό πυρήνα του χωριού βρίσκονται διάφοροι οικισμοί όπως ο προσφυγικός οικισμός αυτοστέγασης, τα σπίτια που κτίστηκαν σε γη που παραχώρησε το κράτος στις φτωχές οικογένειες και διάφορα ιδιωτικά οικιστικά συγκροτήματα.